Om Silldiplomati

TRADITION, SMAK OCH
EN NYPA DIPLOMATI
USA:s tidigare president Bill Clinton får smak på ambassadör Håkan Juholts inlagda Skärgårdssill. Han ber om en bit till och en till och en till. Buffén med många delikata smårätter står framdukad i Sydafrikanska Pretoria. Bill Clinton nöjer sig med sillen och den tidigare presidenten blir just i det ögonblicket en del av berättelsen om Silldiplomati.
Under åtta år som ambassadör byggde Håkan Juholt relationer, vänskapsband och intresse för Sverige genom att använda sig av sillen. Presidenter, kungligheter, ministrar och företagsledare har fått lära känna Sverige genom inlagd sill och andra lokalt producerade svenska maträtter. Inte sällan inledde Juholt viktiga möten med att deltagarna tillsammans la in sk 5-minuterssill och mötet avslutades med att man åt varandras sill tillsammans.
Sillen blev ingång till samtal om Sveriges utveckling, historia och kultur, men också om strävsamhet och uppfinningsrikedom.
Tillsammans med vännen Ted Karlberg från Karlskrona, har Håkan Juholt givit ut fyra böcker om Silldiplomati, två på svenska, en engelsk och en isländsk. Dessa kan beställas på sidan: www.silldiplomati.se.

Sillen är en havens diplomat, som rör sig mellan olika vatten, binder samman kulturer och har varit en del av såväl fattigmanskost som de mest lyxiga banketter.
Våra inläggningar är en fortsättningen på berättelsen om Silldiplomati, där Sveriges tidigare ambassadör Håkan Juholt framgångsrikt använde sig just av sillen och historierna och traditioner som följer med sillen, för att lyfta fram Sverige och svenska företag.
Sill är så mycket mer än bara en maträtt – den har en högst ovanlig förmåga att skapa gemenskap. Sillen är självklar vid våra stora högtider och får oss att samlas kring borden, prata, skratta, sjunga, som den bar en kraftfull tradition av historia och samhörighet.
Diplomatens bjuder in till nya resor och smakupplevelser i sillens alldeles speciella värld. Diplomatens att njuta till vardag och fest. Sill med guldkant.

